Gazdaságos, alternatív fűtési lehetőségek

".. panorámás, csendes, nyugodt helyet szeretnénk, közel a Balatonhoz, nyaralónak vennénk, de összközműves legyen, mert télen is használnánk… "

Ha az igényeinknek nem felel meg egyetlen ingatlan sem a hatalmas kínálatból, valamilyen kompromisszumra kényszerülünk, mely adódhat éppen a vezetékes gáz hiányából. Van megoldás, ráadásul még gazdaságosabb is lehet, mint a gáz bevezetése. Álljon itt néhány példa a teljesség igénye nélkül:

Hűtő-fűtő klíma (inverteres hőszivattyús klíma) – úgy működik, mint egy kifordított hűtőszekrény. A szabadban lévő levegőből hőt von el, ezt juttatja a lakásba. Négyszer hatékonyabb, mint a hagyományos elektromos fűtés, mert 1 kw elektromos áramból 3-4 kw hőenergiát transzformál. Előnye, hogy a központi fűtéssel összehasonlítva rendkívül gyorsan, pár perc alatt képes maximális hőmérsékletű  levegőt fújni, külön lehet üzemeltetni azt a beltéri egységet, ahol éppen fűteni szeretnénk, ezen kívül szűrő és antibakterizáló funkciója segít a lakásunk levegőjének tisztán tartásában.  Nem utolsó sorban pedig a forró nyári kánikulában jó minőségű klímaként üzemeltethető. Mi a gázfűtésünket váltottuk fel vele, jóval gazdaságosabb.

Pellettkályha  - a kandalló hangulatát kedvelő, de  városi kényelemhez szokott embereknek ajánlom  a helyiségek direkt fűtésére. A pellettkályhához tartozó tárolót feltöltve több napon át automatikusan fűt a rendszer, mindig a szükséges mennyiséget adagolva, a hőfok termosztáttal szabályozható. Kényelmünk szempontjából nagy előnye, hogy a tűzteret nem kell tisztítani, nem kormoz, csak kis mennyiségű hamu keletkezik, a beépített hamutartót kell csupán időnként kiüríteni. Maga a pellet zsákos kiszerelésű, elsősorban faipari hulladékból, (gyaluforgácsból, fűrészporból) kis rudacskákká összepréselt anyag.  Nemcsak pénztárcánkat kíméli, de a környezetet is. Komplex rendszer kiépítéséhez pelletkazánt alkalmaznak.

Napelem - nem azonos a napkollektorral, mely a napenergiát hőenergiává alakítja, és elsősorban melegvíz előállítására, fűtés rásegítésére alkalmas. A napelem a napenergiát villamos energiává alakítja, melyet kétféleképpen is felhasználhatunk.  Autonóm rendszerben főképpen a nyári napsütést tudjuk kihasználni, csak hatalmas akkumulátor segítségével képezhetnénk elég tartalékot a téli, borús időszakokra. Hálózatra kapcsolt rendszer esetén viszont a nyáron termelt energiát visszatápláljuk a hálózatba, mintegy visszafele pörgetve a  villanyóránkat,  a betáplált energiát télen felhasználhatjuk. Jól megtervezett rendszerrel még azt is elérhetjük, hogy idővel az áramszolgáltató fizessen nekünk!  A rendszer kiépítése ma még költséges, hosszabb távú megtérüléssel lehet számolni, de mivel itt nemcsak a fűtésről, hanem az egész ház áramellátásáról van szó, a komolyabb befektetés később komoly megtakarítást jelent.
A fűtési rendszer kiválasztásakor mindig kérjük szakember segítségét, előfordulhat, hogy olyan speciális feltételt igényel, mely esetleg további költséget jelent (pl. megfelelő kémény kiépítése).